Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

Het leeuwendeel van de Marokkaanse Nederlanders is van bijzondere origine: Berbers, de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Na de weerzinwekkende moord op visverkoper Mohsin Fikri in 2016 en de daaropvolgende rellen, weten velen nu ook dat Berbers sinds jaar en dag een tweederangs volk vormen in eigen land.

Dat begon al sinds de invasie van de Arabieren in de 7e eeuw. Zij lieten de Berbers met geweld knielen voor Allah terwijl die nog nooit van Allah hadden gehoord. Berbers geloofden in de zon, de wind, de sterren, vogels. Ze keken naar de hemel, zagen spreeuwen zijwaarts vliegen en wisten dat er storm op komst was.

Na rivieren van bloed gaven de Berbers zich uiteindelijk gewonnen. Door de erop volgende (en nog steeds voortdurende) Arabiseringspolitiek is het oeroude Berberschrift (Tifinakh) bijna verdwenen. Vandaag de dag beheerst alleen een handjevol academici en romantici nog het Berberschrift.

Dit grafische gemis is precies de reden waarom alle kennis die Berbers sinds eeuwen vergaarden, over planten en dieren, over poëzie, muziek en liederen, over sprookjes en legenden, over genees- en toverkunsten, over recepten en kooktradities uitsluitend mondeling is overgedragen. De hersenpan van de Berber is een duizelingwekkend archief zonder één snippertje papier. Maar wie niet als Berber is geboren of de (lastige) taal beheerst, heeft hier geen toegang toe. En blijft de Berber een niet te doorgronden raadsel. 

Als taal de spiegel is van de ziel, dan is er geen betere kennismaking denkbaar dan via het hart van de taal: spreuken en spreekwoorden. In dat hele pakket van oude lessen en wijsheden schuilt het wezen van een volk; zijn volksaard, de wortels en waarden van zijn geloof, de humor, levensfilosofie, zijn dwaasheid.

Ik heb er nooit bij stilgestaan, maar met het ouder worden drong het pas goed tot me door dat als mijn ouders (en met hen een hele generatie) straks in het graf verdwijnen, daarmee ook duizenden taalschatten roemloos verloren gaan. Een prachtige, rijke beschaving vol poëzie, spreuken, wijsheden, aforismen, gezangen, elegieën, hymnen, sagen, volksverhalen, die langzaam uitsterft – wat een ramp!

Dus besloot ik het heft in eigen hand te nemen. Zeven jaar lang doolde ik als een troubadour sjokkend op een ezel door mijn geboortestreek. Op zoek naar oude taalschatten, wijsheden en volksverhalen met de bedoeling ze op schrift te stellen. Want de slechtste inkt is beter dan het beste geheugen!

Volg Debatagenda.nl op Twitter!

Georganiseerd door VG Amsterdam

Organisatie

Georganiseerd door VG Amsterdam.
» Website van VG Amsterdam
» Meer evenementen van VG Amsterdam

Locatie

Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, 1011 LX Amsterdam, Amsterdam
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Amsterdam

Deel dit evenement met je vrienden