Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

In samenwerking met Atlas Contact

In dit programma verkennen we het onzichtbare alledaagse. In zijn nieuwe boek ‘Thuis’ leiden dichters, architecten en filosofen Pieter Hoexum tot een beter begrip van het begrip thuis, maar brengen hem eveneens vaak op een dwaalspoor. Met: Pieter Hoexum, Maarten Asscher en Jan Willem Duyvendak.

Tijdens verschillende verblijven in het Roland Holsthuis in Bergen (NH) ging Hoexum op zoek naar een antwoord op de vraag: ‘Wat is thuis?’ Hij werd daarbij aan het denken gezet door een uitspraak van Wittgenstein: ‘De aspecten van de dingen die voor ons het belangrijkste zijn blijven voor ons door hun eenvoud en alledaagsheid verborgen.’ Hoexum gaat niet alleen te rade bij Wittgenstein, Heidegger, Bachelard en andere filosofen: hij dwaalt, tast de ruimte af, en merkt hoe een vreemd huis langzaam in zijn lichaam kruipt. Zo lukt het hem soms een glimp van wat ‘thuis’ is op te vangen. In dit programma verkennen we met Pieter Hoexum, Maarten Asscher, Jan Willem Duyvendak en het publiek dit begrip dat zich niet eenvoudig laat vangen, maar dat voor ieder mens zo belangrijk is.

Over de sprekers
Pieter Hoexum deed een opleiding aan de kunstacademie en studeerde filosofie. In 2001 won hij de Jan Hanlo Essayprijs Klein, in 2003 verscheen van hem het boek Gedenk te sterven. De dood en de filosofen. Hij publiceert regelmatig artikelen in onder andere Trouw, De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. Na zijn boek Kleine filosofie van het rijtjeshuis (2015), verscheen in 2019 Thuis. Filosofische verkenningen van het alledaagse.

Maarten Asscher debuteerde in 1992 met de bundel essayistische verhalen Dodeneiland. Nadien verschenen ruim een dozijn boeken in alle literaire genres, waaronder meest recent in 2019 de bundel Kort geluk, met zijn essays over geluk, levenskunst, taal, kennis, diversiteit, politiek en literatuur en de door hem samengestelde bundel Wat nooit eerder gebeurd is, met Rudy Kousbroeks mooiste essays over kunst en techniek.

Jan Willem Duyvendak is directeur van het NIAS-KNAW en faculteitshoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Duyvendak studeerde sociologie en filosofie aan Universiteit Groningen en in Parijs. Hij deed onder meer onderzoek naar nieuwe sociale bewegingen, de emancipatie van minderheidsgroepen, naar de herstructurering van de verzorgingsstaat, nativisme en ‘belonging’. Duyvendak publiceerde tal van artikelen en boeken, waaronder meest recent The Culturalization of Citizenship. Belonging and Polarization in a Globalizing World (2016, met Peter Geschiere en Evelien Tonkens).

Volg Debatagenda.nl op Twitter!

Georganiseerd door Spui25

Organisatie

Georganiseerd door Spui25.
» Website van Spui25
» Meer evenementen van Spui25

Locatie

SPUI25, Spui 25, Amsterdam
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Amsterdam

Deel dit evenement met je vrienden