Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

Als twee sterren te dicht bij elkaar komen, kan het gas waar de ene ster uit bestaat gevangen worden in de zwaartekracht van de andere ster. Als een kosmische draaikolk stroomt dit gestolen gas naar de aantrekkende ster, waar een deel met bijna de lichtsnelheid de omliggende ruimte in wordt geschoten. Hoewel dit proces misschien exotisch klinkt, geeft het grote delen van het heelal vorm: zo speelt het een essentiële rol bij de vorming van sterren en planeten, het ontstaan en groeien van zwarte gaten, en de evolutie van sterrenstelsels. 

Overal waar sterrenkundigen een dergelijke draaikolk zagen, vonden ze ook de straal die de ruimte in werd geschoten. Nou ja, overal? Er was één uitzondering, wanneer de aantrekkende ster extreem magnetisch was. Omdat deze uitzondering ook theoretisch te verklaren bleek, werd dit als een afgesloten hoofdstuk van het onderzoek gezien. Recent ontdekten we echter dat ook deze extreem magnetische sterren de stralen afschieten, wat de theorie ontkracht en het hoofdstuk weer opent. De vraag die rest: hoe werkt het dan wel?[Jakob van Eijnden]Jakob van Eijnden

Over de spreker

Jakob van den Eijnden is promovendus aan het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde en bestudeert zwarte gaten en neutronensterren met telescopen. Hij deed zijn bacheloropleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarna hij zijn master sterrenkunde haalde aan de Universiteit van Amsterdam. Naast onderzoeker is hij vanaf juli Face of Science van de KNAW, met als doel wetenschappelijk onderzoek te promoten bij het publiek voornamelijk middelbare scholieren.

Like Debatagenda.nl op Facebook!

Georganiseerd door Spui25

Organisatie

Georganiseerd door Spui25.
» Website van Spui25
» Meer evenementen van Spui25

Locatie

SPUI25, Spui 25, Amsterdam
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Amsterdam

Deel dit evenement met je vrienden