Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

‘Democratische deconsolidatie’
In het eerste college kijken we samen met professor Tom van der Meer naar de steun voor democratische waarden vanuit een wetenschappelijk perspectief. Allereerst zal het debat over de zogenaamde ‘democratische deconsolidatie’ kritisch worden beschouwd. De laatste jaren zijn namelijk verschillende alarmerende boeken verschenen die beweren dat de democratie onder druk staat. Sommigen beweren dat de democratische waarden onder jongeren onder druk staan; anderen beweren dat het juist politici zijn die zich niet langer aan de democratische spelregels houden als het ze uitkomt.

Democratische (kern)waarden
In de afgelopen decennia zijn er grote zorgen geuit over de steun voor democratische waarden onder Nederlandse jongeren. Het blijkt bijvoorbeeld dat zij weinig weten over de democratische rechtsstaat. Ook hebben ze weinig interesse in de politiek en hechten ze weinig waarde aan verkiezingen.

De vraag is dus of democratische waarden onder jongeren inderdaad afnemen. Maar wat zijn eigenlijk de kernwaarden die noodzakelijk zijn voor een democratie? En wat is het bewijs dat die kernwaarden eroderen? En moet Nederland vrezen dat Turkije, Hongarije, en de Verenigde Staten ons mogelijke voorland zijn?

Dit college wordt gemodereerd door Jerome Scheltens.

Tom van der Meer
Tom van der Meer is professor Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder werkte hij bij het Sociaal en Cultureel Planbureau en aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Sinds 2015 is hij co-Directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) en Lokaal Kiezersonderzoek (LKO).

Hij doet voornamelijk onderzoek naar politiek vertrouwen, kiesgedrag (electorale volatiliteit), politieke socialisatie, en sociaal kapitaal (burgerparticipatie, etnische diversiteit). Daarnaast is hij medeverantwoordelijk voor het Adolescentenpanel Democratische Kernwaarden en Schoolloopbanen (ADKS).

Praktische informatie
Wanneer: Maandag 12 november, 20.00 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
Toegang: De colleges zijn gratis toegankelijk, maar alleen na aanmelding. Aanmelden kan via onze website. 

Meer weten over de reeks als geheel? Bekijk dan de overzichtspagina van de collegereeks ‘Democratie en burgerschap: van wetenschap tot in de klas’.

Volg Debatagenda.nl op Twitter!

Georganiseerd door ProDemos

Organisatie

Georganiseerd door ProDemos.
» Website van ProDemos
» Meer evenementen van ProDemos

Locatie

ProDemos, Hofweg 1H, Den Haag
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Den Haag

Deel dit evenement met je vrienden