Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

Welk integratiebeleid?
Nederland kent een lange geschiedenis van immigratie. Samenleven met allerlei mensen met verschillende migratieachtergronden is daarom niet iets nieuws. Maar betekent dit ook dat we een succesvolle integratie kennen? Of is de integratie ‘mislukt’, zoals VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff stelt en moet de overheid hardhandiger gaan optreden tegen nieuwkomers die niet voldoende geïntegreerd zijn? Maar wanneer is iemand ‘voldoende geïntegreerd’? Wie bepaalt dat? Wiens schuld is het als integratie ‘niet lukt’?

In het Politiek Café kijken we naar het recente integratiebeleid in Nederland. Welke verantwoordelijkheid draagt het parlement wellicht zelf voor eventuele mislukte integratie? Welk beleid werkt averechts en hoe vaak moet je dat aanpassen? Wat mag je als politiek en samenleving verwachten van nieuwe Nederlanders? Wanneer is een nieuwe Nederlander niet meer ‘nieuw’? En wanneer mogen nieuwkomers zelf eisen stellen aan hun nieuwe samenleving?

Over grenzen leren praten
In het Politiek Café van oktober bespreken we met publicist en hoogleraar Paul Scheffer hoe open we onze samenleving in de toekomst willen vormgeven. “Als we onze vrijheid willen behouden, moeten we grenzen stellen,” aldus Scheffer in een interview met Trouw. Scheffer redeneert dat we ons in een wereld zonder grenzen niet geborgen voelen. Dit creëert gevoelens van onmacht en onveiligheid. Als er niks aan deze gevoelens wordt gedaan, keert zich dit vervolgens tegen onze vrijheid, aldus Scheffer.

Sprekers
Paul Scheffer is hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Tilburg. Daarnaast is hij publicist en schrijft hij sinds 1990 voor het NRC Handelsblad. In 2000 schreef Scheffer de beschouwing ‘Het multiculturele drama’ waarin hij benadrukte hoe ‘wij’ en ‘zij’ langs elkaar hebben geleefd. Dit resulteerde in veel ophef en een meerdaags debat in het parlement. Scheffers ideeën werden uiteindelijk uitgewerkt in het boek  ‘Het land van aankomst’ dat ook verfilmd werd. In zijn meest recente boek, ‘De vrijheid van de grens’ (2016), gaat Scheffer in op het morele ongemak van mensen om over grenzen te praten.

Tamar de Waal is filosoof op het gebied van recht en politiek, journalist voor o.a. De Correspondent en nrc.next, en doceert aan de Erasmus School of Law. Ze is gespecialiseerd in inburgering en promoveerde op hoe inburgering verloopt in verschillende landen in de Europese Unie. Op De Correspondent is een overzicht (€) van haar artikelen over inburgering in Nederland te vinden.

Praktische informatie
Wanneer: dinsdag 23 oktober 2018, 20:00 – 21:30 uur
Waar: Studio Dudok, Hofweg 1A, Den Haag
Toegang: gratis, aanmelden kan via onze website

Like Debatagenda.nl op Facebook!

Georganiseerd door ProDemos

Organisatie

Georganiseerd door ProDemos.
» Website van ProDemos
» Meer evenementen van ProDemos

Locatie

Studio Dudok, Hofweg 1A, Den Haag
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Den Haag

Deel dit evenement met je vrienden