Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

Volgens John Dalhuisen, oud-directeur Europa bij Amnesty International, moeten humanitaire organisaties hun moreel loslaten als het gaat om migratie. Kom met een migratiepolitiek dat werkbaar, legaal én verkoopbaar is en wees bereid tot compromis. We praten hierover met Dalhuisen en sprekers uit de  humanitaire sector tijdens de eerste editie van de nieuwe serie ‘humanitaire hangijzers’. 

Migratie is één van de grootste humanitaire hangijzers van onze tijd. Mensen ontvluchten armoede en zoeken veiligheid in Europa. Maar veel Europese inwoners vrezen voor het behoud van hun eigen cultuur, veiligheid en welvaart. Hoe moeten humanitaire organisaties zich opstellen, nu de roep voor een Fort Europa steeds sterker wordt? Moeten ze blijven hameren op morele waarden, of meer buigen naar de publieke opinie?

John Dalhuisen heeft zelf jaren voor Amnesty International gewerkt. In mei 2018 nam hij ontslag, uit onvrede over hoe de organisatie omging met het migratievraagstuk. Nu werkt hij voor European Stability Initiative, de denktank van de bedenker van de Turkije Deal, Gerald Knaus. Volgens Dalhuisen houden humanitaire organisaties zichzelf gevangen in onhoudbare idealen. Rechtspopulisten en extreem rechts kunnen daardoor in toenemende mate de discussie over migratie en mensenrechten overheersen.  Dalhuisen roept humanitaire organisaties op om niet voor hun morele gelijk te gaan, maar compromissen te durven sluiten met politici als Merkel en Macron over grensbewaking.

Tijdens de eerste editie van ‘humanitaire hangijzers’ licht Dalhuisen zijn oproep tot compromis toe. Sprekers uit de humanitaire sector en publiek reageren én gaan met hem in gesprek. Is het de taak van humanitaire organisaties om met haalbare oplossingen te komen? Hoe moeten zij zich verhouden tot de publieke opinie? En hoe kunnen zij hun idealen waarmaken in het huidige politieke en sociale klimaat?

Over John Dalhuisen
John Dalhuisen (UK) is Senior Fellow bij European Stability Initiative(ESI), een Europese denktank voor Zuidoost-Europa en de uitbreiding van de Europese Unie. 

Over de overige sprekers
De sprekers worden hier binnenkort bekend gemaakt.

 

Like Debatagenda.nl op Facebook!

Georganiseerd door Humanity House

Organisatie

Georganiseerd door Humanity House.
» Website van Humanity House
» Meer evenementen van Humanity House

Locatie

Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Den Haag

Deel dit evenement met je vrienden