Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

Verzet tegen de politiek
In het eerste college keken we naar de geschiedenis van verzet tegen de politiek in Nederland in de vorige eeuw. Maar ook vandaag de dag speelt woede een grote rol in het verzet tegen de politiek. Denk bijvoorbeeld aan de protesten tegen de komst van asielzoekers en asielzoekerscentra, soms zelfs met geweld. Of het protest tegen vermeend dierenleed in de Oostvaardersplassen.

Daarnaast is er in toenemende mate sprake van bedreigingen en geweld tegen rechters, burgemeesters en andere leden van het openbaar bestuur. Op sociale media kunnen burgers zich makkelijker uiten dan ooit. En het lijkt alsof de boosheid en verontwaardiging alleen maar groeit. Of is dit schijn?

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat burgers boos zijn en daarbij de grenzen van de democratische rechtsstaat opzoeken en in sommige gevallen zelfs overschrijden.

Waar komt de boosheid vandaan?
In tegenstelling tot vorige week, kijken we tijdens het tweede college naar de boosheid van burgers vandaag de dag. Waar komt deze woede vandaan en wat zijn hun beweegredenen? En hoe verhoudt de individuele woede zich ten opzichte van die van protestbewegingen? Kortom, dit college geeft meer inzicht in de ontevredenheid van burgers.

Roy Kemmers
Roy Kemmers is cultureel socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als PhD-kandidaat onderzoekt hij de hedendaagse ontevredenheid van de Nederlandse burgers over de politiek vanuit een cultureel-sociologisch perspectief.
Daarnaast is Kemmers co-editor van het Sociologie Magazine en maakt hij deel uit van de Europese denktank Cost Action IS1308. Deze denktank richt zich op het begrijpen van populistische politieke communicatie.

Praktische informatie
Wanneer: Maandag 15 oktober, 20.00 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
Toegang: De toegangskosten zijn € 5,- voor dit college. Aanmelden kan via onze website. 

Volg Debatagenda.nl op Twitter!

Georganiseerd door ProDemos

Organisatie

Georganiseerd door ProDemos.
» Website van ProDemos
» Meer evenementen van ProDemos

Locatie

ProDemos, Hofweg 1H, Den Haag
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Den Haag

Deel dit evenement met je vrienden