Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

Dictaturen lijken in het vrije westen ver weg. We zijn vrij om te doen wat we willen, delen onze levens online en zijn meer op de hoogte van globale ontwikkelingen dan ooit tevoren. Maar hoe vrij zijn wij werkelijk? Op internet houden slimme algoritmes ons gevangen en belemmeren zij de vrije uitwisseling van informatie. Moderne leiders hebben dankzij geavanceerde technologieën nieuwe machtsmiddelen in handen om hun burgers te controleren. Wat betekent dit voor ons democratisch proces? Tijdens de Nacht van de Dictatuur nemen we het begrip dictatuur - in al haar verschijningsvormen - onder de loep.

Tijdens de Nacht van de Dictatuur nemen we het begrip dictatuur - in al haar verschijningsvormen - onder de loep. Met o.a. techblogger Jamie Bart (UK) en prof. Marlies Glasius (UvA).

***
Jamie Bartlett beantwoord in zijn lezing 'How the internet is crashing democracy (and how we save it)' cruciale vragen over de digitale dictatuur: verliezen we onze vrije wil als burger door allesbepalende algoritmen? Wat betekent de technologische revolutie voor onze democratie en voor ons overheidssysteem? En wat kunnen we hiertegen doen?

***
Marlies Glasius doet onderzoek naar autoritaire praktijken - in moderne dictaturen én landen met democratisch gekozen regeringen. Is het anno 2018 lastiger controle uit te oefenen over burgers dan twintig jaar geleden? Of maken nieuwe technologieën, zoals slimme surveillanceswoftware en de grootschalige opslag van data, het regeringen juist eenvoudiger hun macht in stand houden?

***
De presentatie van de Nacht van de Dictatuur is in handen van Sophie Derkzen. De eerste 75 kaartverkopers ontvangen Jamie Bartlett's boek The People vs Tech gratis.

Like Debatagenda.nl op Facebook!

Georganiseerd door Tivoli Vredenburg

Organisatie

Georganiseerd door Tivoli Vredenburg.
» Website van Tivoli Vredenburg
» Meer evenementen van Tivoli Vredenburg

Locatie

TivoliVredenburg, Vlaamse Toren 7, Utrecht
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Utrecht

Deel dit evenement met je vrienden