Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

De Rijnzwemmer werd hij genoemd: de man die in zijn eentje een van de grootste Europese rivieren af wilde zwemmen. Van de bron vlakbij de Gotthardpas tot in de delta van de Noordzee. Woeste canyons, vrieskou, zwaar vervuilde meren, hij kwam het allemaal tegen.

De rivier die hij door zwom is niet alleen een krachtig natuurverschijnsel, maar ook een grens, een industrieel afvalpunt, een politiek wapen in handen van zowel Napoleon als Hitler en altijd een inspiratiebron voor kunstenaars. Een lint waarlangs verhalen geboren werden – de Lorelei, verdronken dorpen, goudzoekers. Over een verschijnsel als de Rijn zijn boeken vol te schrijven.

Martin Hendriksma schreef zo’n boek: De Rijn. Biografie van een rivier. Veelzijdig,  humoristisch , rijk en informatief. Waarom noemde hij het een biografie? Deze avond gaat Mirjam van Hengel, biograaf van Remco Campert, met hem in gesprek. Over hoe je een verhaal maakt van historisch en natuurlijk feitenmateriaal, over hoe je een portret schrijft van een niet-mens, maar vooral over Hendriksma’s ‘personage’: die grote, grote rivier.

De Rijnzwemmer haalde aanvankelijk het einde niet. ‘Het is prachtig om vast te stellen dat het water altijd sterker is dan de mens’, zei hij. Maar is dat zo? We gaan het zien op deze gevarieerde avond, vol filmpjes, beeldmateriaal en enthousiasmerende maar ook kritische verhalen.

Programmabeeld: Amy Pearce 

Like Debatagenda.nl op Facebook!

Georganiseerd door De Nieuwe Liefde

Organisatie

Georganiseerd door De Nieuwe Liefde.
» Website van De Nieuwe Liefde
» Meer evenementen van De Nieuwe Liefde

Locatie

De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Amsterdam

Deel dit evenement met je vrienden