Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

Is de vrijmetselarij als geheim genootschap hiermee in verband te brengen en oefenen vrijmetselaars niet in het geheim politieke invloed uit? Is ten slotte die westerse esoterie niet een ideale voedingsbodem voor complottheorieën van allerlei snit?

De westerse esoterie beklemtoont de rol van persoonlijke, vaak geheime, religieuze ondervindingen. Dankzij die geheime kennis krijgt de mens bijzondere inzichten over God, de mens en de wereld om ons heen. Die ervaringen zijn niet altijd eenvoudig te verwoorden en daarom wordt niet zelden een beroep gedaan op het beeldende en symbolische. Daarmee onttrekt de westerse esoterie zich vaak aan de ‘officiële’ christelijke theologie, de rationele filosofie en de moderne wetenschap. 

Sprekers
Kocku von Stuckrad is hoogleraar religiewetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Mathilde van Dijk, universitair docent geschiedenis van het christendom en genderstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Anton van de Sande is emeritus bijzonder hoogleraar vrijmetselarij aan de Universiteit Leiden en voormalig universitair hoofddocent cultuurgeschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Jaron Harambam werkt als postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam.
 

Like Debatagenda.nl op Facebook!

Georganiseerd door KNAW

Organisatie

Georganiseerd door KNAW.
» Website van KNAW
» Meer evenementen van KNAW

Locatie

Openbare Bibliotheek, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam, Amsterdam
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Amsterdam

Deel dit evenement met je vrienden