Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

The Fun’s not over – the James Phillips story
(ZA/GB, 99 min, BluRay, Engels gesproken)
Regie: Micael Cross

James Phillips, die in juli 1995 op 36-jarige leeftijd overleed, was een componist, muzikant, bandleider en de stem en het geweten van een generatie blanke Zuid-Afrikanen. Hij groeide op in Springs, een arbeidersstad aan de oostrand van Johannesburg, en in de late jaren 70 een broeinest van alternatieve muziek. Zijn muziek zag het licht ten tijde van de Soweto-opstand in 1976 en hij begon met het schrijven van songteksten in de donkerste jaren van de apartheid.

Als Bernoldus Niemand trad hij op met zijn band Die Swart Gevaar, maar zijn songs werden ook gezongen door Koos Kombuis en Johannes Kerkorrel, die bekend stonden als de zogenaamde Voëlvry-beweging.  Met zijn groep The Cherry Faced Lurchers maakte hij zijn bekendste song, het bloedstollende nummer ‘Shot Down’, geschreven na het bloedbad in Uitenhage in 1985. Hij bezong zowel  de ‘white privilege’ als het geweld van de apartheidsstaat en sprak rechtstreeks tot de harten van een jonge generatie die zeer kritisch stond tegenover de eigen Afrikaner achtergrond. Het album Sunny Skies wordt door muziekcriticus Chris Ballantine ‘een van de prachtigste albums in de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse populaire muziek’ genoemd. In 1995 schreef James de muziek voor Faustus in Afrika,geregisseerd door William Kentridge i.s.m.de Handspring Puppet Company (bekend van het theaterstuk War Horse). In datzelfde jaar raakte zijn auto van de weg en overleed hij enkele weken later aan de gevolgen van zijn verwondingen.

De documentaire The Fun's Not Over vertelt het verhaal van James Phillips in zijn eigen woorden en met bijdragen van onder meer journalist Max du Preez, cartoonist Zapiro en cabaretier Pieter-Dirk Uys, collega’s als Koos Kombuis en Vusi Mahlasela , vrienden en familie.

 

Producent & regisseur Michael Cross is aanwezig en zal de film inleiden.


Reserveren: evenementen@zuidafrikahuis.nl
Toegang: €  10,-
Zaal open: 19.00 uur / aanvang 19.30 uur

Like Debatagenda.nl op Facebook!

Georganiseerd door Zuid-Afrikahuis Nederland

Organisatie

Georganiseerd door Zuid-Afrikahuis Nederland.
» Website van Zuid-Afrikahuis Nederland
» Meer evenementen van Zuid-Afrikahuis Nederland

Locatie

Zuid-Afrikahuis, Keizersgracht 141-C, Amsterdam
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Amsterdam

Deel dit evenement met je vrienden