Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

Zijn goede wetenschappers deugdzaam? Welke deugden zouden zij dan moeten bezitten? Verschilt dat per vakgebied? En hoe cultiveren wetenschappers deugden als perverse prikkels vooral aan ondeugden appelleren?

‘Deugd’ klinkt in hedendaagse oren nogal ouderwets. In de negentiende eeuw sloegen wetenschappers elkaar met deugden om de oren. Maar hoe zat dat in de twintigste eeuw? Verdween misschien de term, maar niet de zaak? En hoe relevant zijn deugden anno 2018, in een tijd van 'excellentie'?

Sprekers

Herman Paul is universitair hoofddocent geschiedenis aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar secularisatiestudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naar aanleiding van zijn nieuwe boek De deugden van een wetenschapper (AUP) zal hij betogen dat negentiende-eeuwse wetenschappers met hun deugden en ondeugden een interessante spiegel voorhouden aan 21e-eeuwse academici.

Jeroen de Ridder is universitair hoofddocent filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij zal ingaan op de vraag of en, zo ja, hoe ook groepen deugden kunnen bezitten. Veel wetenschap is tegenwoordig immers teamwerk.

Lex Bouter is hoogleraar methodologie en integriteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sarah de Rijcke is hoogleraar Science and Evaluation Studies aan het Centrum voor Wetenschap en Technologie, Universiteit Leiden. Lex Bouter en Sarah de Rijcke zullen ieder vanuit hun eigen expertise reageren en ingaan op de vraag of deugden relevant kunnen zijn voor wetenschappelijke integriteit en wetenschapsevaluatie.

Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij zal de avond in goede banen leiden.

Volg Debatagenda.nl op Twitter!

Georganiseerd door KNAW

Organisatie

Georganiseerd door KNAW.
» Website van KNAW
» Meer evenementen van KNAW

Locatie

Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Oosterdokskade 143, Amsterdam
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Amsterdam

Deel dit evenement met je vrienden