Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

Voor de Nederlandse regering is het overduidelijk: willen we een veiligere wereld zonder gedwongen migratiestromen, chaos en conflict, dan moet de Veiligheidsraad aandacht besteden aan klimaatverandering. Nu Nederland een jaar lang een zetel heeft in de VN-Veiligheidsraad, wil het ‘klimaat’ daar op de agenda zetten.

Boko Haram, de oorlog in Syrië en de Arabische Lente in Egypte, volgens sommige onderzoekers zijn deze conflicten duidelijk beïnvloed door klimaatverandering. Zij voorspellen een toekomst met oorlogen die gaan over toegang tot water en grote toenemende migratie door droogte. Toch is de relatie tussen klimaatverandering, conflict en migratie niet door iedereen geaccepteerd. En zelfs als er een relatie is, wat kan de Veiligheidsraad daar dan mee?

Tijdens dit programma onderzoekt de Alternatieve Veiligheidsraad de relatie tussen klimaat, migratie en veiligheid. De sprekers brengen advies uit aan de Nederlandse regering, vertegenwoordigd door Marriët Schuurman. Het Nationale Theater zorgt voor de theatrale interventies.

SPREKERS
★ Marriët Schuurman. Hoofd Taskforce van de VN-Veiligheidsraad. Klimaatverandering op de agenda krijgen van de VN-Veiligheidsraad is één van de speerpunten van Nederland. Marriët vertelt wat Nederland hiervoor doet en hoe dit binnen de geopolitieke dynamiek van de Veiligheidsraad te werk gaat. In de rol van regeringsvertegenwoordiger reageert ze vanavond op de verschillende adviezen die zij van de andere sprekers ontvangt.
★ Klimaat- en veiligheidsonderzoeker Louise van Schaik heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen klimaatverandering en veiligheidskwesties. Ze is hoofd van het Clingendael International Sustainability Centre en projectmanager van het Planetary Security Initiative.
★ Journalist Fredrick Mugira is de coördinator van Water Journalists Africa, een netwerk van meer dan 700 journalisten uit 50 Afrikaanse landen die schrijven over waterkwesties op het Afrikaanse continent. Volgens hem bestaan de effecten van klimaatverandering op mensen en conflict in Afrika uit vele kleine verhalen die samen één groot verhaal maken.
★ Voormalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp is actief betrokken geweest bij de beslechting van tientallen conflicten wereldwijd. Zijn uitlatingen over klimaatverandering als een bedreiging voor de wereldvrede trokken veel aandacht.
★ Journalist Francesca de Châtel woonde van 2006 tot 2010 in Syrië, waar ze hoofdredacteur was van het maandelijkse tijdschrift Syria Today. Ze heeft in de afgelopen 15 jaar veel geschreven over water management in Syrië en het Midden-Oosten. Francesca maakt zich zorgen over het gebrek aan duurzaam waterbeleid in het Midden-Oosten maar is ook kritisch op onderzoekers die een te direct verband zien tussen droogte en de oorlog in Syrië.
★ Moderator is Harm Ede Botje, algemeen redacteur Vrij Nederland.

Like Debatagenda.nl op Facebook!

Georganiseerd door Humanity House

Organisatie

Georganiseerd door Humanity House.
» Website van Humanity House
» Meer evenementen van Humanity House

Locatie

Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Den Haag

Deel dit evenement met je vrienden