Bezoek website van dit evenement »

Uitgebreide omschrijving

Voor de Nederlandse regering is het overduidelijk: willen we een veiligere wereld, dan moeten we aandacht besteden aan de relatie tussen klimaatverandering en conflict, en de grote migratiestromen die daaruit voortkomen. Nu Nederland een jaar lang een zetel heeft in de VN-Veiligheidsraad, kan klimaatverandering daar ook daadwerkelijk op de agenda komen. Maar hoe? Moet de term klimaatvluchteling erkend worden? Is er consensus over de relatie tussen klimaatverandering en conflict? En wat kan de Veiligheidsraad dan doen?

Vijf sprekers uit de kunst, wetenschap en politiek buigen zich over deze relatie tussen klimaatverandering en conflict. Samen met het publiek vormen zij de #AlternatieveVeiligheidsraad.

SPREKERS
★ Mohamed Nasheed. Mohamed Nasheed was van 2008 tot 2012 de president van de Maldiven en is internationaal bekend om zijn strijd tegen klimaatverandering. De Maldiven is de laagst liggende eilandengroep ter wereld en de stijging van de zeespiegel brengt dan ook grote risico’s mee voor het voortbestaan van het land. “If you can’t save the Maldives, you can’t save the rest of the world”, aldus Mr. Nasheed. Times Magazine noemde hem in 2009 Hero of the Environment nadat hij met zijn kabinet onderwater vergaderde om aandacht te vragen voor de klimaattop in Kopenhagen. Wat verwacht Mr. Nasheed van de VN-Veiligheidsraad in de strijd tegen klimaatverandering? En hoe moet de wereld omgaan met de Maldivische mensen die waarschijnlijk tot de eerste klimaatvluchtelingen ter wereld behoren?
★ Kadir van Lohuizen. Fotograaf Kadir van Lohuizen heeft de humanitaire gevolgen van de stijgende zeespiegel in beeld gebracht. Voor het project Where will we go? selecteerde hij acht locaties in de wereld waar hij de zichtbare gevolgen van de zeespiegelstijging fotografeerde. Bangladesh en Kiribati, maar ook Miami en Yorkshire. Speciaal voor dit programma is de tentoonstelling te bezichtigen op het Spui.
★ Louise van Schaik. Klimaat- en veiligheidsonderzoeker Louise van Schaik heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen klimaatverandering en veiligheidskwesties. Ze is hoofd van het Clingendael International Sustainability Centre en projectmanager van het Planetary Security Initiative, een consortium van danktanks dat zich richt op de relatie tussen klimaatverandering en veiligheidskwesties en beleidsadviezen hierover uitbrengt.
★ Moderator is Harm Ede Botje, algemeen redacteur bij de Vrij Nederland.
★ Overige sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Volg Debatagenda.nl op Twitter!

Georganiseerd door Humanity House

Organisatie

Georganiseerd door Humanity House.
» Website van Humanity House
» Meer evenementen van Humanity House

Locatie

Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag
» Bekijk op Google Maps
» Meer evenementen in Den Haag

Deel dit evenement met je vrienden